Zijn bijen zelf verantwoordelijk voor de bijensterfte?

Door Jos Maalderink en Koen Sillevis Smitt

Het gaat niet goed met de honingbij. De populatie van het geel-zwarte insect is sinds 2000 met bijna de helft afgenomen. Lange tijd kregen pesticiden of genetisch gemanipuleerde gewassen de schuld, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de bijen het hoge sterftecijfer aan hun eigen levensstijl te wijten hebben.

“Bijen hebben een veel te eenzijdig voedingspatroon,” legt hoogleraar entomologie Bert Bokhoven uit. “De bijen zijn verzot op nectar. Lekker natuurlijk, maar dat spul bevat bijna alleen suikers. Eiwitten en vitaminen, ho maar. En dat terwijl er inmiddels voldoende gezonde alternatieven te vinden zijn: waarom maken ze geen honing van stevia of agavesap?”

Volgens Bokhoven is de ongezonde levensstijl vooral te wijten aan de sociale structuur van het insectenvolk. “Als de koningin eenmaal bevrucht is zijn de darren meestal spoorloos. Die moederbij kan haar 50.000 larven dan in haar eentje opvoeden. Dan schiet de aandacht voor een gevarieerd eetpatroon er al snel bij in.”

Bokhoven wijst de bijen op hun eigen verantwoordelijkheid. “Laat ze een voorbeeld nemen aan kakkerlakken. Die eten wel bewust en die doen het uitstekend.”